logo Zespół Szkół nr 6
im. M. Rataja
w Ełku
 
19-300 Ełk, ul. Kajki 4, tel.87 610-23-62
Sekretariat 7:00-15:00    Napisz do nas: zs6@elk.edu.pl
logo Szkoła w obiektywie -kliknij-  
Strona główna
Poradnik interesanta
Orlik
Usługi noclegowe
Wynajem pomieszczeń
i powierzchni reklamowych
Przetargi
REKRUTACJA 2017/2018
Pracownicy szkoły
Dokumenty szkoły
e-Dziennik
Lista podręczników
Zasady funkcjonowania dziennika
Dla rodzica
Dla ucznia
Samorząd
Do pobrania
Matura
Egzamin zawodowy
Kalendarium
Historia szkoły
Osiągnięcia
Realizowane projekty
Szkoła w obiektywie
Gazetka szkolna
Blog edukacyjny
Kącik kulinarny
"Edukacja Globalna"
Partnerzy szkoły
Oferty staży zawodowych
Ważne strony
Szkoła promująca zdrowie
 
 
 
Informacje i ogłoszenia Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku
Uwaga

Zebranie Rady Pedagogicznej zostało przeniesione z dnia 30 sierpnia 2017 r. na 31 sierpnia 2017 r. na godz. 10.00 w sali restauracyjnej.


Koniec roku szkolnego

Dnia 23 czerwca 2017 r. o godzinie 9:00 w sali gimnastycznej odbędzie się uroczyste zakończenie roku szkolnego


UWAGA MATURZYŚCI!

Od dnia 26 maja 2017 r. sekretariacie szkoły można odbierać dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe.


„Uwalniaj książki, dziel się z innymi radością czytania”

Dnia 13.06.2017r. uczniowie ełckich szkół średnich wzięli udział w ogólnopolskiej akcji bookcrossing pod hasłem „Uwalniaj książki, dziel się z innymi radością czytania”. Organizatorami byli bibliotekarze szkolni z Powiatową Biblioteką Pedagogiczną, a miejsce przedsięwzięcia to galeria Brama Mazur. Każda ze szkół przygotowała księgozbiór oznakowany specjalnymi etykietami. Rola młodzieży i opiekunów polegała na zachęcaniu do wybierania książek i objaśnianiu celów akcji. Zainteresowanie było duże, tym bardziej, że odbywało się równocześnie szereg imprez: czytanie, śpiew, teatrzyk, zabawy, malowanie . Poczęstunek przygotował ZS 6 w Ełku, co komponowało się z książką kulinarną, która też była obiektem zainteresowania. Wśród różnorodnej oferty można było znaleźć wiele pozycji atrakcyjnych a niedostępnych w księgarniach. Rozdano kilkaset książek wśród gości odwiedzających wystawy . Dorosłym dzielnie towarzyszyły dzieci z ełckich przedszkoli, dla których były specjalne kąciki zabaw, przedstawienie i czytanie bajek. Młodzież przebrana w stroje bajkowych postaci wędrowała po budynku galerii „częstując” książkami . Wszyscy doskonale się bawili, co integrowało środowisko młodzieży. Pokazaliśmy, że czytanie może sprawiać radość i umiemy dzielić się z innymi tą pasją i książkami.


„Wielkie uwalnianie książek!!!”

GODZINA 10.00-13.00 I PIĘTRO
Wielkie uwalnianie książek!!!
Masz ochotę na książkę???
Przyjdź i ją sobie weź!
Nie wiesz co zrobić z przeczytanymi książkami, które zalegają na półkach???
Przynieś je do Galerii 13 czerwca 2017r.
Dziel się radością czytania!!!
Organizatorzy:
- ZS nr 1 w Ełku
- ZS nr 2 w Ełku
- ZS nr 5 w Ełku
- ZS nr 6 w Ełku
-Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Ełku
- Zespół Szkół Sportowych
- Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Ełku
- Powiatowa Biblioteka Pedagogiczna w Ełku


„ Jak nie czytam jak czytam”

W dniu 1 czerwca 2017 roku nasza szkoła przyłączyła się do ogólnopolskiej akcji „ Jak nie czytam jak czytam”. Wszyscy uczniowie przynieśli swoje ulubione książki i punktualnie o godz. 10.00 rozpoczęliśmy czytanie w grupach lekcyjnych. Były różne pomysły na miejsca i pozycje przy czytaniu. Schody i ławki na korytarzu okazały się najbardziej sprzyjające czytaniu. Potem spotkaliśmy się wszyscy razem w auli wielofunkcyjnej, gdzie czytaliśmy całą szkołą. W ten sposób chcieliśmy pokazać, że młodzież czyta więcej, niż powszechnie się mówi, ale ma swoje ulubione tytuły i autorów. Czytanie ciekawej książki to miła forma spędzania wolnego czasu. Wykorzystaliśmy też już nowości zakupione w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Akcję wpierali wszyscy nauczyciele uczący w tym dniu, a koordynatorem była biblioteka szkolna.


„Farszynkowy zawrót głowy”

Dnia 25 maja 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” IV edycja: Farszynkowy zawrót głowy. Do rywalizacji stanęły 4 drużyny ze szkół gastronomicznych z regionu Warmii i Mazur. Konkurs składał się z trzech etapów:

...czytaj więcej...


„Stawiam na wołowinę”

Dnia 10 maja 2017 roku uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w programie informacyjno – szkoleniowym pt. „ Stawiam na wołowinę”. Pomysłodawcą i koordynatorem przedsięwzięcia jest Związek „Polskie mięso”. Cel projektu to objęcie szkoleniem uczniów szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa. Spotkanie obejmowało część teoretyczną i praktyczną. Część praktyczna dotyczyła nowoczesnych metod obróbki wołowiny, marynowania , kompozycji smakowych i aranżacji potraw. Program merytorycznie wspiera Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Sam mistrz wprowadził młodzież w tajniki przygotowywania wołowiny i wraz ze współpracownikami przeprowadził warsztaty dla 2 grup wybranych uczniów. Przygotowane potrawy to:
-stek wołowy z fasolką szparagową
- tatar w trzech odsłonach
- orientalne pulpeciki wołowe z ryżowym makaronem
- stek wołowy z kaszanką, borowikami i kremem paprykowym
- hamburger z wołowiną z pieczonymi frytkami z batatów i majonezem limonowo – kolendrowym
Lekcja kulinarna u boku mistrza jakim jest Marcin Budynek to wielkie wyróżnienie i wspaniała przygoda dla wszystkich uczestników..


Pożegnanie absolwentów Technikum nr 4 w Zespole Szkół nr 6 w Ełku.

Dnia 28.04. 2017 roku odbyło się uroczyste pożegnanie absolwentów Technikum nr 4 w Zespole Szkół nr 6 w Ełku. Podczas uroczystej akademii, połączonej z występem zespołu Marzycielki, wręczone zostały świadectwa ukończenia szkoły i wyróżnienia dla najlepszych uczniów. Z rąk przedstawiciela Starostwa Powiatowego w Ełku nagrodę odebrał najlepszy uczeń szkoły Adrian Żaboklicki z kl IV TŻa ze średnią 5,00 i wzorowym zachowaniem. Szkolne mury opuściły 4 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych i 1 klasa hotelarzy. Wiele wzruszeń, kwiatów i podziękowań towarzyszyło tym ostatnim momentom. Przed nimi tylko egzaminy maturalne, które z pewnością zakończą się wieloma sukcesami. Tego im życzył dyrektor Artur Bońkowski w imieniu całej społeczności szkolnej.


DNI OTWARTE

W dniu 22 kwietnia 2017 roku Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku gościł gimnazjalistów, ich rodziców, nauczycieli i wszystkich chętnych do odwiedzenia szkoły w ramach Dnia Otwartego. W godzinach od 9.00 do 13.00 goście zwiedzali obiekt, ale również brali udział w wielu atrakcyjnych zajęciach zorganizowanych specjalnie na tę okazję. Przygotowaliśmy na ten dzień szczegółową informację o kierunkach kształcenia, pokazy osiągnięć, filmów z życia szkoły. Prezentowane były też filmy charakteryzujące poszczególne zawody. Będą to : technik hotelarstwa z elementami baristyki, kelner z elementami barmaństwa, technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki, cukiernik z elementami nowoczesnych trendów dekorowania, kucharz z elementami kuchni świata. W pracowni restauracyjnej można było zobaczyć popisy umiejętności kelnerskich i barmańskich, a w recepcji hotelowej uczniowie kierunku hotelarstwo prezentowali fachową obsługę gościa hotelowego. Pracownie gastronomiczne / kuchnia właściwa, garmażernia, cukiernia/ to centrum wydarzeń kulinarnych i cukierniczych. W restauracji odbywała się degustacja potraw. Tam czekały niespodzianki kulinarne przygotowywane przez uczniów na oczach publiczności. W tym roku prezentowała się kuchnia molekularna, która stanowi połączenie kuchni z nauką. Zastosowane techniki to żelowanie i sferyfikacja. Można otrzymać np. kawior o smaku pomarańczy, czy rybę o smaku czekolady, wszystko na bazie naturalnych składników. Zainteresowani historią szkoły mogli przejrzeć kroniki w czytelni szkolnej, a miłośnicy zajęć ruchowych uczestniczyli w pokazie tańca towarzyskiego. Swoją ofertę przedstawił również działający przy szkole Internat.


XLI edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W dniu 21.04.2017r odbyła się XLI edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – eliminacje okręgowe - w Olsztynie. Uczennice naszej Szkoły, Kinga Krupa-Kwiatkowska (kl.IV Tżc) i Katarzyna Sikorska(kl.IIITżb) wzięły udział w rywalizacji w dwóch blokach tematycznych, odpowiednio: Technologia Żywności i Gastronomia. Konkurencja była ogromna, ponieważ w bloku Technologia Żywności startowało 27 uczestników, a w Gastronomii 21 osób. Z wielką przyjemnością informujemy, że Kinga Krupa-Kwiatkowska zajęła III, a Katarzyna Sikorska VI miejsce w konkursie. Jednocześnie, oprócz nagrody, Kinga zakwalifikowała się do etapu centralnego OWiUR, który odbędzie się 2-3 czerwca b.r. oraz otrzymała indeks studenta na kierunek Technologia Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Życzymy Kindze powodzenia i wysokiej lokaty na szczeblu centralnym. Do Olimpiady uczennice przygotowywała mgr inż. Anna Czyż. GRATULUJEMY!!!


Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Klaudia Stefanowska uczennica z klasy 3 zawód: technik hotelarstwa zajęła II miejsce w IX Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej, która odbyła się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni w dniu 10.01.2017r. Uczennicę do Olimpiady przygotowywała pani Renata Bielecka. Gratulujemy.


Uwaga Konkurs

Międzyszkolny konkurs kulinarny "Gotuj z pasją" IV Edycja: Farszynkowy zawrót głowy.

Konkurs, którego głównym celem jest propagowanie i pogłębianie wiedzy z zakresu kuchni regionalnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz pobudzanie i rozwijanie pasji, skierowany jest do młodzieży ponadgimnazjalną z terenu województwa warmińsko- mazurskiego.
  • Regulamin konkursu
  • Formularz zgłoszeniowy potrawy
  • Formularz zgłoszeniowy potrawy w formacie "doc"
  • Formularz zgłoszeniowy zespołu
  • Formularz zgłoszeniowy zespołu w formacie "doc"

  • „ Kształtowanie wizerunku w sieci”

    Dnia 15 grudnia 2016 roku w naszej szkole odbył się Szkolny Dzień Bezpieczeństwa Cyfrowego, w ramach realizowanego projektu Cyfrowobezpieczni.pl – Bezpieczna Szkoła Cyfrowa. Zaczęliśmy od spotkania przeznaczonego dla uczniów klas I, II, III technikum o tematyce „ Kształtowanie wizerunku w sieci”. Uczniowie wysłuchali pogadanki edukatora Pana Pawła Grądzkiego oraz obejrzeli film o sekstingu. Następnie odbyły się warsztaty w klasach, w których uczniowie brali czynny udział.. Rozmawiali o cyberzagrożeniach w sieci, cyberbezpieczeństwie, o bezpiecznym wizerunku w „fejsiku”. Wykonali Kohoota z wiedzy o prawach autorskich. Edukator zachęcił do korzystania ze strony cyfrowobezpieczni.pl oraz kanałów komunikacyjnych tj. czat i forum dyskusyjne – Stowarzyszenie „ Miasta w Internecie”. Na zakończenie odbyło się Szkolenie Rady Pedagogicznej odnośnie zagadnień cyfrowego bezpieczeństwa w sieci, które będą przekazywane na spotkaniach z rodzicami.


    „Krajowe i unijne systemy zapewniania jakości”

    Dnia 23.11.2016 r. z inicjatywy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie w Zespole Szkół nr 6 odbył się pokaz przygotowany przez lokalnych producentów połączony z wykładami na temat zdrowej żywności. Spotkanie rozpoczął Pan Cezary Antczak- przedstawiciel ARR w Olsztynie –prelekcją na temat „Krajowe i unijne systemy zapewniania jakości”. Swoje produkty prezentowali zaś: Mleczarnia OSM w Olecku, Eko – Piekarnia Wydminy oraz Qraś Wędliny Catering Orzysz. Pokaz połączony był z degustacją wybranych produktów. W spotkaniu udział wzięli: poseł na sejm Pan Wojciech Kossakowski , dyrektor ARR w Olsztynie Pan Dariusz Wasiela, uczniowie i nauczyciele szkoły. Wykłady dostarczyły obszernych informacji, które mają zastosowanie na etapie produkcji i wpływają na jakość naszego odżywiania się. Współpraca szkoły z ARR w Olsztynie, a także lokalnymi producentami, wnosi wiele praktycznych treści do realizowanych przez szkołę programów nauczania i jest dla szkoły cennym urozmaiceniem procesu dydaktycznego .


    „Wycieczka edukacyjna”

    W dniu 21.11.2016 r. odbyła się szkolna wycieczka edukacyjna do Warszawy. Uczestniczyli w niej uczniowie klas: I TH, II TH, III TH, IV TH oraz I Tż i III Tż wraz z nauczycielami M. Koniecko, R. Bielecką, I. Okseniuk, B. Dębską. Uczniowie zwiedzili wybrane zabytki stolicy, oglądali też spektakl teatralny pt. Bromba w sieci” w Teatrze 6-piętro, mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki. Ma to związek również z realizowanym w szkole projekcie „Cyfrowo bezpieczni”. Ważnym punktem programu było poznanie organizacji i pracy jednego z warszawskich hoteli „Gromada” oraz restauracji hotelowej i karczmy. Młodzież zaprosiliśmy też na „lekcję historii” w Muzeum Powstania Warszawskiego., które wzbudziło szczególne zainteresowanie. Zdobyta wiedza z pewnością wzbogaci wiadomości z lekcji, a szereg atrakcji ze stolicy na długo pozostanie w pamięci.


    "Szkoła na antenie"

    16 listopada 2016 roku dziennikarze z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku: Karolina Bielecka, Ola Wesołowska, Łukasz Lewandowski, Krzysztof Michalski przedstawili w comiesięcznej audycji z cyklu "Szkoła na antenie" najważniejsze wydarzenia z życia szkoły, jakie miały miejsce w listopadzie. Mówiono, m. in. o projekcie Erasmus+ "Z Ełku do Italii", zaangażowaniu społeczności szkolnej w działania w ramach Tydzień Edukacji Globalnej, przystąpieniu szkoły do projektu "Szkoła promująca zdrowie", realizacji szeregu projektów i konkursów rozwijających wiedzę z przedsiębiorczości w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Uczniowie przedstawili słuchaczom istotne zmiany Piramidy Zdrowego Żywienia opublikowane w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia. 10 zasad zdrowego żywienia związanych z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
    1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
    2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach - 3/4 warzywa, 1/4 owoce.
    3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
    4. Co dziennie spożywaj co najmniej dwie duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem.
    5. Ograniczaj spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
    6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je tłuszczami roślinnymi.
    7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
    8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
    9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
    10. Nie spożywaj alkoholu.

    Zapraszamy do słuchania

    „Nie taka dynia straszna, jak ją malują!!!”

    Dnia 26 października 2016 r. w naszej szkole odbył się halloween’owy konkurs kulinarny „Nie taka dynia straszna, jak ją malują!!!”. Konkurs skierowany był do uczniów klas pierwszych ZS nr 6 w Ełku i przebiegał w 2 etapach:
    - 1 etap – zgłoszenie receptury na najlepszą zupę z dyni,
    - 2 etap – finał konkursu – wykonanie popisowego dania.
    W rozgrywkach konkursowych wzięło udział 5 dwuosobowych zespołów z klasy 1 TŻa oraz 1 TŻb:
    1. Sandra Karwowska i Mateusz Przewódek kl. 1 TŻ a – „Zupa sleepy hollow”
    2. Aleksandra Romanowska i Jakub Masiewicz kl. 1 TŻ b – „Zmysłowa zupa z dyni z pieczoną papryką”
    3. Karolina Bratkowska i Paulina Żurawska kl. 1 TŻ b – „ Kurczak w dyniowym jeziorku”
    4. Patrycja Trojanowska i Aleksandra Ziemkiewicz kl. 1 TŻ a – „Zupa krem z dyni z winem i gruszką”
    5. Weronika Borucka i Mateusz Cikowski kl. 1 TŻ b – „Zupa krem z dyni z migdałami i bagietką”
    Rywalizacja była bardzo wyrównana, gdyż wszystkie przygotowane zupy okazały się bardzo smaczne choć zróżnicowane. Kto by pomyślał, że jedna dynia może mieć tak wiele odsłon, a młodzi kucharze, którzy są na początku swojej kariery edukacyjnej potrafią znakomicie sprostać temu zadaniu. Komisja konkursowa oceniając sposób prezentacji wyrobu, aranżację i sposób podania na talerzu, oryginalność i pomysłowość przepisu oraz smak i zapach potrawy wyłoniła zwycięską trójkę:
    1 miejsce - Patrycja Trojanowska i Aleksandra Ziemkiewicz kl. 1 TŻ a – „Zupa krem dyni z winem i gruszką”
    2 miejsce - Weronika Borucka i Mateusz Cikowski kl. 1 TŻ b – „Zupa krem z dyni z migdałami i bagietką”
    3 miejsce - Sandra Karwowska i Mateusz Przewódek kl. 1 TŻ a – „Zupa sleepy hollow”
    „Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za udział i zachęcamy do uczestnictwa w innych konkursach oraz życzymy dalszych sukcesów edukacyjnych. – Organizatorzy: p. Anna Korzeń, p. Agnieszka Wasilewska, p. Barbara Zielińska.”


    „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

    Dnia 19 listopada 2016 roku w naszej szkole odbył się II etap XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” – finał subregionalny. Organizatorami konkursu są: Punkty Informacji Europejskiej w Olecku i Olsztynie, Warmińsko – Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko – Mazurskie. Głównymi celami konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa oraz promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych Zmagania kulinarne odbywały się w kilku kategoriach:
    - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
    - produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami
    - regionalne napoje alkoholowe
    - potrawy
    Udział w konkursie mogły brać zarówno osoby indywidualne, jak też i przedsiębiorstwa oraz szkoły, które zakwalifikowały się po etapie I. Nasza szkoła corocznie jest uczestnikiem konkursu. W roku bieżącym na wyróżnienie zasłużył produkt – chleb bezglutenowy, przygotowany przez zespół: Igor Płażewski z kl IITŻb,i Julia Mroczkowska z kl II TŻb pod opieką nauczycielki Urszuli Walas.


    „Wiosna na talerzu”

    18 października 2016 r. odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe w ramach nagrody i podziękowania za udział w konkursie kulinarno – fotograficznym „Wiosna na talerzu”, którego finał 1 edycji odbył się 16 czerwca 2016 r. W warsztatach wzięli udział uczniowie 3 klasy Szkoły Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Ełku pod opieką p. Ady Lewandowskiej. Młodzi „kucharze” wraz ze starszymi koleżankami i kolegami – uczniami ZS nr 6 w Ełku przygotowali przepyszne kruche ciasteczka, które ozdobili czekoladą, wiórkami kokosowymi i kolorowymi posypkami. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały wszystkie czynności, jednak największą radość sprawiła konsumpcja przygotowanych przez siebie słodkości.  Zajęcia prowadziły nauczycielki ZS nr 6 – p. Anna Korzeń i p. Agnieszka Wasilewska.


    „Smacznie i zdrowo, czyli najlepsza zupa z nasion roślin strączkowych”

    Dnia 16.11.2016 r. odbył się konkurs kulinarny pt. „Smacznie i zdrowo, czyli najlepsza zupa z nasion roślin strączkowych”. Konkurs zrealizowano w ramach obchodów Tygodnia Edukacji Globalnej, który w tym roku obchodzony jest w dniach 14-20 listopada pod hasłem „Razem dla pokoju”. Pomysł na konkurs pod takim tytułem zrodził się z faktu, iż Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2016 – „Rokiem Suchych Nasion Roślin Strączkowych”. Nie od dziś wiadomo, że nasiona roślin strączkowych stanowiły jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Konkurs odbywał się w 2 etapach. Pierwszy etap zakończył się 9 listopada i obejmował zgłoszenie receptury na zupę, której głównym składnikiem były nasiona roślin strączkowych. Drugim etapem był finał konkursu, w którym to zgłoszone drużyny miały za zadanie przygotowanie i zaserwowanie komisji konkursowej zgłoszonych potraw. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych zespołów, które przygotowały przepyszne i co najważniejsze zdrowe zupy:
    1. Aleksandra Pilutkiewicz i Izabella Majewska z klasy 3 TŻa – „Jesienna zupa z warzyw strączkowych”
    2. Karolina Bratkowska i Paulina Żurawska z klasy 1 TŻb – „Letnia zupa z ciecierzycy”
    3. Mariola Dąbrowska i Daria Samocik z klasy 3 Zc/k – „Zupa z soczewicą i warzywami”
    4. Mateusz Przewódek i Sandra Karwowska z klasy 1 TŻa – „Zupa groszkowy raj”
    5. Ewelina Torba i Aleksandra Sienkiewicz z klasy 3 Zc/k – „Fasolowe trio w towarzystwie soczewicy”
    6. Igor Płażewski i Hubert Kiełbasiński z klasy 2 TŻ b – „Krem z bobu”
    Jury degustacyjne dokonało oceny przygotowanych przez uczniów potraw i wyłoniło zwycięską trójkę:
    1 miejsce otrzymał zespół w składzie: Aleksandra Pilutkiewicz i Izabella Majewska z „Jesienną zupą z warzyw strączkowych”
    2 miejsce otrzymał zespół w składzie: Ewelina Torba i Aleksandra Sienkiewicz z „Fasolowym trio w towarzystwie soczewicy”
    3 miejsce otrzymał zespół w składzie: Igor Płażewski i Hubert Kiełbasiński z „Kremem z bobu”.
    Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy a laureaci dyplomy i nagrody rzeczowe. Organizatorami konkursu były: p. Anna Korzeń, p. Agnieszka Wasilewska i p. Barbara Zielińska.


    "Pielgrzymka diecezjalna do Częstochowy"

    Dnia 14.10.2016 maturzyści z naszej szkoły brali udział w pielgrzymce diecezjalnej do Częstochowy. Program wyjazdu obejmował również wizytę w Oświęcimiu i zwiedzanie obozu zagłady Auschwitz- Birkenau. W godzinach popołudniowych rozpoczęło się spotkanie młodych na Jasnej Górze. Maturzyści uczestniczyli w konferencji „Sekret miłości”, Apelu Jasnogórskim i Drodze Krzyżowej. Uroczyste spotkania zakończył Różaniec i Msza św. przed północą.


    "Dniem Edukacji Narodowej"

    Dnia 13.10. 2016 roku odbyły się uroczystości związane z Dniem Edukacji Narodowej. To dzień ślubowania składanego przez klasy I , które przyrzekały godnie reprezentować szkołę i dokładać starań w zdobywaniu wiedzy. Nauczyciele otrzymali wiele życzeń sukcesów w pracy zarówno od uczniów jak i rodziców. Dyrektor podziękował w imieniu wszystkich pracowników za składane życzenia i nagrodził nauczycieli za dobrą pracę wręczając wyróżnienia.


    „Sekundy do szczęścia”

    W dniu 13.10.2016 młodzież w ramach Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych uczestniczyła w spotkaniu z autorką książki „Sekundy do szczęścia” – Anetą Zamojską. Uczniowie mogli nie tylko otrzymać autograf ,ale też posłuchać jak powstaje książka, co składa się na pracę pisarską i i jak wygląda promocja książki. Młodzież klas starszych interesowało również powiązanie powieści z tematami na egzaminie maturalnym. Mieli też okazję usłyszeć jak wygląda u nas rynek księgarski , a także, że warto wierzyć w siebie i spełniać swoje marzenia.


    "Dni Papieskie"

    Dnia 3 października 2016 roku odbyło się w szkole spotkanie młodzieży z ks. Sławomirem Cimochowskim Dnia 3 października 2016 roku odbyło się w szkole spotkanie młodzieży z ks. Sławomirem Cimochowskim - misjonarzem z Boliwii, pochodzącym z naszej parafii. To część programu obchodów tegorocznych Dni Papieskich - ‘Bądźcie świadkami Miłosierdzia”. W ubiegłym roku szkoła wysłała do Boliwii paczkę dla dzieci ze słodyczami i pluszakami w ramach projektu „Kochamy wciąż za mało”. W dniu dzisiejszym dwoje uczniów bierze też udział w konkursie wokalno – recytatorskim „Bądźcie świadkami Miłosierdzia” organizowanym przez ECK w Ełku i Szkołę Artystyczną. W przyszłym tygodniu planowana jest akcja charytatywna – Papieska kremówka”. Organizacyjnie całość przedsięwzięć wspiera ks. Ryszard Sawicki i Pani Ewa Klepczyńska.


    Projekt staży zagranicznych młodzieży - ,,Z Ełku do Italii"

    OPIS PROJEKTU ZS6 EŁK 2016
    REGULAMIN REKRUTACJI ZS6 EŁK 2016
    ANKIETA REKRUTACYJNA ZS6 EŁK 2016
    LISTA UCZNIÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU ERASMUS+ „Z EŁKU DO ITALII"


    Rozpoczęcie roku szkolnego 2016/2017

    Rozpoczęcie roku szkolnego 2016/2017 odbędzie się 1 września 2016 r. o godz. 9.00 w sali gimnastycznej.


    STYPENDIUM SZKOLNE

    ABY ZAPOZNAĆ SIĘ ZE SZCZEGÓŁAMI DOTYCZĄCYMI STYPENDIUM NALEŻY


    JUBILEUSZ 70-LECIA ISTNIENIA SZKOŁY

    4 czerwca 2016 roku Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku obchodził 70- lecie istnienia. Jubileusz połączony był z VI Zjazdem Absolwentów. Na uroczystości zgromadziło się około 400 osób: kilka pokoleń nauczycieli, absolwentów, rodzice i goście. Część artystyczną uświetnił swym występem zespół Marzycielki, pod kierunkiem Jana Olejnika. Patronat honorowy nad jubileuszem objęli: Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty i Starosta Powiatu Ełckiego.


    Dzień przedsiębiorczości w ZS nr 6 im. M. Rataja w Ełku

    20 kwietnia 2016 w całej Polsce obchodzony był „Dzień przedsiębiorczości”. Była to już trzynasta edycja programu, zorganizowana przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Projekt objęty jest Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej  Andrzeja Dudy. Przez jeden dzień 191 uczniów z naszej szkoły odbywało kilkugodzinne praktyki w wybranym przez siebie przedsiębiorstwie. Drzwi dla naszej młodzieży otworzyło aż 117 firm z Ełku i powiatu ełckiego. Celem projektu było poznanie przez uczniów specyfiki pracy w wybranym przez siebie zawodzie oraz zapoznania się z organizacją pracy określonego przedsiębiorstwa. Uczniowie mieli też okazję sprawdzić swoje predyspozycje do wykonywania określonego zawodu, zapoznać się z zakresem obowiązków na stanowiskach pracy. Zawody, z którymi zapoznali się uczniowie to m.in.: nauczyciel przedszkola, sprzedawca, mechanik, księgowa, kadrowa, kelner, recepcjonista, pracownik budowlany, florysta, konserwator zieleni, piekarz, kucharz. Dla uczniów, którzy po raz pierwszy brali udział w projekcie, było to niesamowite doświadczenie, tym bardziej, że towarzyszyli pracownikom firm w ich codziennej pracy. Udział w projekcie może stanowić dodatkowy punkt w CV dla ubiegających się o pracę naszych absolwentów. Nad przygotowaniem i przebiegiem Dnia Przedsiębiorczości czuwały panie nauczycielki Katarzyna Grzymkowska oraz Urszula Mikłosz
    Autor Urszula Mikłosz


    Decyzją Senatu RP rok 2016 został ogłoszony Rokiem Henryka Sienkiewicza

    Decyzją Senatu RP rok 2016 został ogłoszony Rokiem Henryka Sienkiewicza. Środowisko bibliotekarzy miasta i powiatu ełckiego: bibliotek szkolnych, powiatowej biblioteki pedagogicznej i miejskiej biblioteki publicznej podjęło wspólną inicjatywę uczczenia H. Sienkiewicza, podkreślenia istoty jego twórczości, wartości, jakie twórczość ta przynosi wielu pokoleniom Polaków. Dnia 24.05.2026 r. punktualnie o godz. 12:00 ( w samo południe) pod pomnikiem M. Kajki w Ełku spotyka się młodzież szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych tworząc barwny korowód postaci – bohaterów sienkiewiczowskich. Następnie korowód przemaszeruje pod siedzibę Urzędu Miasta w Ełku oraz Starostwa Powiatowego w Ełku. Kolejnym etapem marszu jest Promenada. Trasa przemarszu zakończy się w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Z. Nasierowskiej w Ełku, gdzie odbędzie się rozstrzygnięcie międzyszkolnego konkursu plastycznego „Moja ilustracja dzieł H. Sienkiewicza”. Na każdym etapie marszu korowodu czytane będą fragmenty utworów H. Sienkiewicza, śpiewane utwory z adaptacji filmowych do dzieł autora. Dla najmłodszych mieszkańców miasta przygotowano inscenizację bajek H. Sienkiewicza. Uczestnicy korowodu zostaną zaproszeni do Miejskiej Biblioteki Publicznej na słodki poczęstunek, a autorzy prac plastycznych otrzymają nagrody, których sponsorami są Księgarnia Oświatowa w Ełku oraz Rutkowski Development Sp. J.


    Uwaga Konkurs

    MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNO– FOTOGRAFICZNY „WIOSNA NA TALERZU – I EDYCJA”

    Konkurs adresowany jest do uczniów szkół podstawowych oraz szkół gimnazjalnych powiatu ełckiego i prowadzony jest w trzech kategoriach wiekowych: uczniowie klas 1-3 i 4-6 szkół podstawowych oraz uczniowie klas 1-3 szkół gimnazjalnych. Głównym celem konkursu jest rozbudzanie zainteresowań i uzdolnień estetycznych oraz kulinarnych uczniów w ścisłym związku ze zdrowiem, a tym samym propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Zadanie konkursowe dla najmłodszych uczestników (kl. 1-3 szkół podstawowych) polega na przygotowaniu zdrowego śniadania klasowego. Działania i efekt końcowy pracy należy udokumentować w formie fotografii i wykonać prezentację multimedialną. W przypadku klas starszych zadanie konkursowe polega na wykonaniu dania obiadowego z dowolnie wybranych świeżych surowców wykorzystując obowiązkowo dowolną roślinę strączkową lub jej nasiona jako jeden ze składników. Danie nie może być skomponowane z produktów konserwowych i przetworzonych przez przemysł spożywczy. Efekt pracy należy udokumentować w formie opisu i zdjęć. Szczegółowy regulamin konkursu i niezbędne załączniki do pobrania poniżej.
  • Regulamin konkursu
  • formularz zgłoszeniowy klasy I-III szkoły podstawowej
  • formularz zgłoszeniowy klasy IV-VI szkoły podstawowej oraz I-III szkoły gimnazjalnej
  • Plakat
  • Zapraszamy również na funpage:...

  • Warsztaty zorganizowane przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka

    Dnia 21.03.2016 odbyły się warsztaty zorganizowane przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka, wieloletniego szefa kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Program informacyjno – szkoleniowy z zakresu jakości mięsa wieprzowego pt. ,,WYBIERAM WIEPRZOWINĘ skierowany został do uczniów szkół gastronomicznych”. Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Cel projektu to objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Szkolenie odbyło się w systemie jednodniowym i składało się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Dwadzieścia wytypowanych osób, zostało podzielonych na 2 10-osobowe grupy. Program części praktycznej dotyczył nst. zagadnień:
    nowoczesne metody obróbki wieprzowiny
    marynowanie wieprzowiny
    kompozycje smakowe i aranżacja potraw
    Przygotowywane potrawy to np.:duszony boczek w glazurze z torcikiem z polnych grzybów i marchewkami glazurowanymi miodem i pomarańczami z dodatkiem tymianku, czy też mini burgery z konfiturą z czerwonej cebuli i fenkułem duszonym w cydrze. Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie. Była to dla uczniów lekcja, ale i kolejna gastronomiczna przygoda pod okiem mistrza kuchni.


    "Nie taka pizza straszna, jak ją malują"

    Szczegóły konkursu w kąciku kulinarnym


    I MIEJSCE W WOJWÓDZTWIE

    Uprzejmie informuję, że reprezentacja naszej szkoły w składzie:
    Faustyna Mosiej- kl. II TŻa
    Wiktoria Ginter- kl. I TŻa
    Krzysztof Michalski- kl. I TŻa
    zajęła I miejsce w XXI wojewódzkim konkursie poezji K.K. Baczyńskiego pod patronatem Kuratorium Oświaty w Olsztynie.


    Uwaga Konkurs

    Międzyszkolny konkurs kulinarny "Gotuj z pasją" III Edycja: Smaki tradycji we współczesnej kuchni - Wieprzowina w towarzystwie kaszy.

    Konkurs, którego głównym celem jest propagowanie i pogłębianie wiedzy z zakresu kuchni regionalnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz pobudzanie i rozwijanie pasji, skierowany jest do młodzieży ponadgimnazjalną z terenu województwa warmińsko- mazurskiego.
  • Regulamin konkursu
  • Formularz zgłoszeniowy potrawy
  • Formularz zgłoszeniowy potrawy w formacie "doc"
  • Formularz zgłoszeniowy zespołu
  • Formularz zgłoszeniowy zespołu w formacie "doc"

  • „Kulinarny Konkurs Walentynkowy”

    III edycja konkursu odbędzie się w dniu 12.02..2016 r.(piątek) od godziny 8:00. Szczegóły konkursu w kąciku kulinarnym


    „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla Na Stołach Europy”

    28 listopada 2015r. „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla Na Stołach Europy” - Finał Subregionalny w Zespole Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku   Uczniowie, Piotr Korzeniowski oraz Patryk Borkowski, zdobyli I miejsce w eliminacjach subregionalnych X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, który zorganizowano w ubiegłą sobotę, 28 listopada 2015r., w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Piotr Korzeniowski (z klasy 3tżc) i Patryk Borkowski (z klasy 2tża) zwyciężyli w kategorii „potrawy”, przygotowując „Królika w darach lasu i zagrody”. Ponadto Daria Kmicińska i Julita Kmicińska (z klasy 2z/kucharz) zajęły II miejsce w kategorii (Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami- przetwory owocowo i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe):), przygotowując „Kalafiorowy bukiet” zaś Alicja Budzińska (z klasy 2tżb) zajęła III miejsce (w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowego i cukiernicze)przygotowując „Pączki Alicji”. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Laureaci wszystkich I miejsc zostaną zaproszeni do udziału w finale regionalnym konkursu, który odbędzie się 5.12.2015 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych. Produkty regionalne były oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie, miody, produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami (przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe, produkty zbożowe i cukiernicze), regionalne napoje alkoholowe. Potrawy były oceniane w dwóch podkategoriach przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły; osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.


    „Regionalne dania na bazie ziemniaków i mąki oraz makaron domowy podawane z lokalnymi produktami w kuchni tradycyjnej”.

    14 listopada nauczyciele, uczniowie i rodzice uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Agencję Rynku Rolnego w Olsztynie na temat „Regionalne dania na bazie ziemniaków i mąki oraz makaron domowy podawane z lokalnymi produktami w kuchni tradycyjnej”. Była to nauka wykorzystania regionalnych wyrobów (klusek i pierogów) oraz domowego makaronu jako bazy do potraw z dodatkiem lokalnych surowców m.in. grzybów, dziczyzny, ryb słodkowodnych i drobiu pływającego w regionalnej gastronomii i kuchni rodzinnej. Cel warsztatów to również integracja środowiska szkolnego i międzypokoleniowa, pogłębienie tożsamości regionalnej młodzieży poprzez wspólne zajęcia nauczycieli, rodziców i uczniów. Sporządzaliśmy m.in. aksamitny krem z czerwonego buraka z wołowymi dybdzalakami, dzyndzałki z hreczkąi skrzeczkami, kartacze mazurskie z wołowiną okraszone boczkiem, pierś kaczki gotowaną w niskiej temperaturze, pierożki z kaszą gryczaną, pieczoną szynkę z dzika z sosem z jeżyn i kładzionymi ziołowymi kluseczkami oraz robiliśmy ręcznie makaron serwowany z grzybami i wątróbką drobiową. Zajęcia prowadził kucharz Pan Artur Wawer. Naprawdę warto było w nich uczestniczyć, bo zajęcia były bardzo interesujące a potrawy smaczne.


    Warsztaty kulinarne z Sandrą Peter-Kotowicz

    23 października 2015r uczniowie klasy III Zk, II TŻa i III TŻb uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Panią Sandrę Peter-Kotowicz finalistkę konkursu kulinarnego TOP SZEF, byłą uczennicę naszej szkoły. Były to zajęcia z assiete czyli bazowo praca na jednym produkcie, którym był seler przedstawiony w kilku teksturach i postaciach. Uczestnicy warsztatów przygotowali:

    • Krem z selera z gałką muszkatołową
    • Seler pieczony w białku
    • Emulsja z selera naciowego
    • Pikle
    • Seler podwędzany
    • Marynowany seler naciowy
    • Chipsy z selera
    Komponując z wyżej wymienionych produktów potrawę wykorzystano również pumpernikiel z prażonym słonecznikiem i pietruszką, konfitowane ziemniaki i marynowaną czerwoną cebulę. Zajęcia były bardzo ciekawe a potrawy bardzo smaczne. Ciąg dalszy warsztatów nastąpi już w listopadzie.

    Węcej informacji

    Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem

    2 października 2015r odbył się w naszej szkole jednodniowy program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego dla uczniów klas gastronomicznych. Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek Polskie Mięso, wspierany przez Marcina Budynka. Najpierw odbyła się dla wszystkich uczniów prelekcja merytoryczna na temat podziału, prezentacji, rozbioru, składu, utrwalania i walorów kulinarnych drobiu. Następnie 20 uczniów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marcina Budynka, polegających na sporządzaniu różnorodnych, wykwintnych potraw z drobiu. Uczniowie po warsztatach otrzymali certyfikaty ukończenia kursu, ciekawy skrypt i upominek. Doznania kulinarne będą niezapomniane.


    Dni Papieskie

    Przez 2 dni 13 i 15 października obchodziliśmy Dni Papieskie pod hasłem ’’Jan Paweł II Patron Rodziny”. We wtorek odbyła się akcja charytatywna polegająca na sprzedaży ciastek. Dochód z niej przeznaczony będzie na wsparcie materialne ubogiej rodziny. Zaś w czwartek młodzież spotkała się z p. Anną Nowicką – wolontariuszką z Sudanu Południowego. Prelekcje wstępną n/t Sudanu wygłosiła p. Grażyna Abratkiewicz, a program obchodów przygotowała p. Ewa Klepczyńska


    Dzień Edukacji

    Dnia 13 października 2015 roku odbyły się uroczystości z okazji Dnia Edukacji Narodowej. W tym dniu ślubowanie złożyły klasy pierwsze. Uroczystość uświetnił program artystyczny w wykonaniu Marzycielek. Życzenia od uczniów, rodziców były miłym podziękowaniem za codzienny trud. Dyrektor szkoły wyróżnił również nagrodami15 nauczycieli za ich osiągnięcia w pracy.


    Gość w naszej szkole

    Dnia 09 października 2015 roku w Zespole Szkół nr 6 w Ełku odbyło się spotkanie uczniów i nauczycieli z Sandrą Peter – Kotowicz, uczestniczką 5 edycji programu Top Chef Polska, telewizji Polsat. Pani Sandra od kilku lat pracuje w restauracjach odznaczonych prestiżową gwiazdką Michelin w Belgii i Danii. Chce podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami z młodzieżą naszej szkoły kształcącą się na kierunkach gastronomicznych. W tym celu zorganizowane będą warsztaty dla uczniów.


    Rozpoczęcie Roku Szkolnego

    Dnia 01.09.2015 (wtorek) o godz 9:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczysta inauguracja roku szkolnego 2015/2016


    „Tydzień dla Ziemi”

    Wiosną tego roku szkoła wzięła udział w Akcji „Tydzień dla Ziemi”. Jej głównym organizatorem był Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i  Gospodarki Wodnej w Olsztynie we współpracy z Centrami Edukacji Ekologicznej w Ełku, Giżycku, Olsztynie i Elblągu. Akcja organizowana była w ramach obchodów Światowego Dnia Ziemi. DNI ZIEMI Zespole Szkół nr 6 były koordynowane przez panie: Renatę Harasimik i Alicję Tracichleb – Salik. W ramach akcji uczniowie i wychowankowie internatu brali udział m.in. w następujących działaniach:
    1. Bieg dla Ziemi.
    2. Przyroda bez zużytych baterii.
    3. Na tropie odnawialnych źródeł energii.
    4. Różnorodność gatunków zwierząt oraz drzew i krzewów w najbliższym otoczeniu.
    (O działaniach tych oraz o osobach w nie zaangażowanych można przeczytać w nr 10 i 11 szkolnej gazetki „Smaczny Dwutygodnik” Wysiłek włożony w kwietniowe działania ekologiczne został doceniony przez jury konkursu, które przyznało szkole nagrodę. Podsumowanie „Tygodnia dla Ziemi”, oraz wręczenie nagród najbardziej zaangażowanym placówkom odbyło się 17 czerwca 2015r. podczas pikniku rodzinnego w Olsztynie. Szkołę reprezentowała pani Alicja Tracichleb – Salik oraz laureatki II edycji internackiego konkursu „Jestem EKO!” (Zuzanna Jaszczurowska, Edyta Olender, Aleksandra Tuzinowska, Beata Krajewska).


    "Cooking time"

    Podsumowanie projektu "Cooking time", które celem było poszerzenie słownictwa z języka angielskiego zawodowego.
    Więcej informacji na stronie


    Zakończenie roku szkolnego

    Dnia 26.06.2015 (piątek) o godz 9:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczyste zakończenie roku szkolnego.




    II memoriał Lekkoatletyczny im. Kamilii Skolimowskiej w dniu 12.06.2015r w Ełku

    Klasyfikacja drużynowa:

      Dziewczęta:
    • 1 miejsce- Zespół Szkół nr 6 - 48 pkt
    • 2 miejsce- I Liceum Ogólnokształcące - 42 pkt
    • 3 miejsce- Zespół Szkół nr 1 - 41 pkt

    • Chłopcy:
    • 1 miejsce- Zespół Szkół nr 1 - 39 pkt
    • 2 miejsce- Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych - 36 pkt
    • 3 miejsce- I Liceum Ogólnokształcące - 35 pkt
    • ...
    • 5 miejsce- Zespół Szkół nr 6
      Drużyna dziewcząt:

      Czerwińska Monika -III m. na 100 m - brązowy medal
      Smuga Agata - II m. na 400 m - srebrny medal
      Kwiatkowska Angelika - I m.w skoku w dal złoty medal
      Kwiatkowska Angelika - II m.w biegu na 800 m.srebrny medal
      Rybicka Magdalena - III m.w skoku wzwyż-brązowy medal
      Gołaszewska Weronika - I m. w pchnięciu kulą

      Drużyna chłopców

      Sitko Mateusz – I m w skoku wzwyż 175cm Jarmołowicz Jakub - III m. w pchnięciu kulą Poza miejscami medalowymi: Garlicki Radosław, Szumowski Bartłomiej, Dargiewicz Patryk


    Statuetka warmińsko-mazurskiej nagrody jakości

    10 czerwca 2015 roku w Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej w Olsztynie, na kolejnej już 15. Gali Jakości,
    rozdano statuetki i wyróżnienia. Otrzymały je przedsiębiorstwa, organizacje publiczne i organizacje edukacyjne, które osiągnęły wysoką jakość pracy, procesów, wyrobów i usług.
    Zespół Szkół nr 6 w Ełku otrzymał statuetkę Warmińsko-Mazurskiej Nagrody Jakości za doskonałość zarządzania w kategorii organizacje edukacyjne. Po raz kolejny nasza szkoła została doceniona w konkursie, gdyż w roku 2014 otrzymaliśmy wyróżnienie I stopnia w tej samej kategorii. ( Opracowujący wniosek konkursowy: Artur Bońkowski, Iwona Okseniuk, Marta Potocka, Renata Harasimik, Elżbieta Steckiewicz, Bożena Pieniążek, Wiesława Marcinkiewicz, Urszula Miklosz, Renata Bielecka, Anna Szlejter, Ewa Karbowska, Iwona Siemieniewicz, Dorota Popławska, Monika Koniecko).



    „Gotuj z pasją”

    Dnia 28 maja 2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” II edycja: Drób we współczesnej kuchni.
    Do rywalizacji stanęło 6 drużyn ze szkół gastronomicznych z regionu Warmii i Mazur. Konkurs składał się z trzech etapów:...
    Zapraszamy do zapoznania się z obszernym fotoreportażem z przebiegu konkursu.



    Smaczny Dwutygodnik

    Nowy numer dwutygodnika Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Brązowa patelnia w rękach naszych kucharzy!

    W dniach 07-08 maja w Karolewie odbył się konkurs kulinarny "Smaki Wsi". Do rywalizacji przystąpiło 27 zespołów z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy II Z Kucharz: Kinga Karlewska i Kamil Cwalina z potrawą: Papryka faszerowana z różą ziemniaczaną. Wywalczyliśmy III miejsce! Zapraszamy na fotoreportaż z tego wydarzenia.


    Smaczny Dwutygodnik

    Nowy numer dwutygodnika Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Młodzi kucharze rywalizowali w Ostródzie

    Już po raz 20. adepci sztuki kulinarnej rywalizowali o tytuł „Mistrza szkolnej patelni”. Organizatorem tegorocznej edycji konkursu, odbywającej się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa warmińsko-mazurskiego, był Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi w Ostródzie. Zapraszamy na fotoreportaż z tego wydarzenia.


    Pożegnanie Absolwentów

    W dniu 24 kwietnia 2015 roku naszą szkołę pożegnały cztery klasy maturalne: IV TAG., IV TG, IV TH, IV Ku. W uroczystym nastroju wyróżnieni uczniowie odebrali świadectwa i pożegnali się ze społecznością szkolną. Wkrótce egzaminy, życzymy powodzenia wszystkim tegorocznym absolwentom. Zapraszamy na fotoreportaż z tego wydarzenia.
    25 kwietnia 2015 roku był Dniem otwartym szkoły dla gimnazjalistów, ich rodziców i innych gości. Przygotowaliśmy na ten dzień szczegółową informację o kierunkach kształcenia, pokazy osiągnięć, filmów z życia szkoły. Prezentowane były też filmy charakteryzujące poszczególne zawody. W pracowni restauracyjnej oglądaliśmy popisy umiejętności kelnerskich i barmańskich, a w recepcji hotelowej uczniowie kierunku hotelarstwo zaprezentowali fachową obsługę gościa hotelowego. Przybyłych gości muzyką i śpiewem przywitał zespół Marzycielki pod kierunkiem Pana J.Olejnika.
    Zapraszamy na fotoreportaż z tego wydarzenia.



    Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

    W dniu 17.04 2015r w Olsztynie odbył się etap okręgowy XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Naszą szkołę reprezentowało 4 uczniów w różnych blokach tematycznych: - Paweł Dejnak z kl. IV TA - blok produkacja zwierzęca zajął XIX miejsce,
    - Poniatowska Kamila z kl. IIITA - blok agrobiznes XIII miejsce i Kamiński Kamil z kl. IV TA - blok agrobiznes VII miejsce
    - Krupa - Kwiatkowska Kinga z kl. II TŻc - blok żywienia człowieka zajęła V miejsce.
    Gratulacje.




    Smaczny Dwutygodnik

    Nowy numer dwutygodnika Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Statuetka przedsiębiorczości dla najaktywniejszych

    W dniu 24.03.2015r. czteroosobowa delegacja uczniów z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku z dyrektorem Arturem Bońkowskim oraz nauczycielami : Panią Iwoną Siemieniewicz i Panią Katarzyną Grzymkowską uczestniczyła w XI Edycji Gali Przedsiębiorczości. Odbyła się ona w Pałacu Prezydenckim w Warszawie. W tym wydarzeniu brało udział dziewiętnaście najbardziej przedsiębiorczych szkół w Polsce, nasza szkoła już po raz trzeci. Spotkanie miało na celu nagrodzenie szkół, jak i firm, statuetką przedsiębiorczości dla najaktywniejszych. Wyróżnieniem było również wręczenie statuetki przez Panią Sekretarz Kancelarii Prezydenta, byłą minister pracy - Irenę Wóycicką oraz Prezesa Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości Zbigniewa Modrzejewskiego. Obecnością zaszczycił nas także Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Pan Bronisław Komorowski, który wręczył nagrody uczniom za najlepszy fotoreportaż z Dnia Przedsiębiorczości. Dodatkową atrakcją było zwiedzanie Pałacu Prezydenckiego. Cieszymy się, że nasza szkoła co roku uczestniczy w Dniu Przedsiębiorczości. W tym dniu uczniowie mają możliwość zapoznania się od strony zawodowej z pracą, którą chcieliby wykonywać w przyszłości. Mamy nadzieję, że pracodawcy nadal będą bardzo zaangażowani w realizację programu Dzień Przedsiębiorczości. To oni dają szansę uczniom sprawdzenia siebie na wybranym stanowisku. W roku szkolnym 2014/2015 bierzemy udział w Dniu Przedsiębiorczości po raz dwunasty .


    Konkurs „Fajne Babeczki” na Dzień Kobiet!!!

    W dniu 09 marca 2015 w pracowni cukierniczej odbył się konkurs na najsmaczniejszą i najładniej udekorowaną muffinkę. Do rywalizacji przystąpiło 6 grup 2-osobowych uczących się w klasach I.
    Sprawozdanie z konkursu, oraz fotoreportaż.


    „Stop zwolnieniom z WF-u”

    Akcja „Stop zwolnieniom z WF-u” dotarła do ełckich szkół srednich


    Polsko - angielski konkurs kulinarny

    W dniu 16 lutego o godzinie 11.00 w Centrum Gastronomiczno-Hotelarskim odbyła się II edycja polsko-angielskiego konkursu kulinarnego "Jeśli nie chcesz mojej zguby, makaron al`dente ugotuj mi luby."
    Sprawozdanie z konkursu, oraz fotoreportaż. Zainteresowni mogą zapoznać się z przepisami konkursowymi.


    Konkurs na najlepsze "PĄCZKI" rozstrzygnięty!

    W dniu 12 lutego br. od godziny 8.00 w pracowni cukierniczej klasa III Zc/k (cukiernik) pod opieką Małgorzaty Włodarczyk próbowała swoich sił w klasowym konkursie na najlepsze "Pączki".
    Sprawozdanie z konkursu, oraz obszerna relacja w radiu 5


    Konkurs „Wiedzy o Patronie Szkoły – Macieju Rataju”

    Dniu 19 lutego 2015r. o godzinie 8.55 (druga godzina lekcyjna) w stołówce Internatu odbędzie się konkurs dla Klas Pierwszych „Wiedzy o patronie Szkoły Macieju Rataju”. Proszę wychowawców klas pierwszych o wytypowanie po 3 uczniów z klasy, którzy wezmą udział w konkursie. Konkurs zostanie rozstrzygnięty na zakończenie roku szkolnego 2014/2015.
    Mgr Justyna Radaszewska




    I miejsce

    Mariola Kottlenga z klasy IV tku zajęła I miejsce w III REGIONALNYM KONKURSIE DACHL-LÄNDER KREUZ UND QUER 2014 na najlepszą prezentację multimedialną w języku niemieckim pt. "Feste, Sitten und Volkstradition in DACHL-LÄNDERN" . Temat jej pracy brzmiał "Oktoberfest in München". Uczennicę przygotowały p.Agnieszka Rybałko i p.Ewa Piekarska.




    Smaczny Dwutygodnik

    Nowy numer dwutygodnika Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Międzyklasowe zawody w koszykówce dziewcząt i chłopców w dniu 21.01.2015r

    Do zawodów zgłosiło się 6 drużyn: 3 dziewcząt (1TŻa, 1TŻb i 3TŻc) i 3 chłopców (1TŻa, 3TŻa i 4Ku).
    Drużyny rozegrały mecze systemem: każdy z każdym.

      Wyniki meczy dziewcząt:
    • 1. 1TŻa-1TŻb: 20-6
    • 2. 1TŻb – 3TŻc: 14-22
    • 3. 1TŻa – 3TŻc: 19-6

    • Klasyfikacja końcowa dziewcząt:

      I miejsce 1TŻa
      II miejsce 3TŻc
      III miejsce 1TŻb

      Wyniki meczy chłopców:
    • 1. 1TŻa-3TŻa: 13-14
    • 2. 3TŻa – 4Ku: 8-25
    • 3. 1TŻa – 4Ku: 0-20

    • Klasyfikacja końcowa chłopców:

      I miejsce 4Ku
      II miejsce 3TŻa
      III miejsce 1TŻa


    Uwaga Konkurs

    Miedzyszkolny konkurs kulinarny "Gotuj z pasją" II Edycja: Drób we współczesnej kuchni

    Uczestnikami konkursu może być młodzież ponadgimnazjalną pragnąca rozwijać swoje pasje związane ze sztuką kulinarną z terenu województwa warmińsko- mazurskiego. Istnieje możliwość pracy w zespołach dwuosobowych. Każda osoba lub zespół może zgłosić tylko jedną potrawę regionalną. Każda szkoła może zgłosić do konkursu 1 zespół dwuosobowy, który zaprezentuje umiejętności kulinarne w przygotowaniu dania zasadniczego bazując na drobiu.
  • Regulamin konkursu

  • „Kulebiak”

    Dnia 18 grudnia 2014 r. odbył się konkurs na najlepszy wigilijny „kulebiak”. Organizatorami były: Iwona Pierzchała, Małgorzata Włodarczyk i Barbara Zielińska. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Serdecznie zapraszamy do przeczytania sprawozdania z konkursu, oraz przepisami na "kulebiaka"



    Smaczny Dwutygodnik

    Nowy numer dwutygodnika Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Oferta pracy

    Firma MASURIA ARTE poszukuje kelnerów do pracy w okresie świąteczno-noworocznym



    Smaczny Dwutygodnik

    Trzeci numer dwutygodnika Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Pokaz kulinarny

    W dniu 08.11.2014r. Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Olsztynie zorganizowała
    wykład i pokaz kulinarny dotyczący produktów regionalnych i tradycyjnych z kaczek i gęsi. Pokaz skierowany był do uczniów oraz przedstawicieli rady rodziców i nauczycieli gastronomii. Spotkanie było okazją do zdobycia wiedzy o walorach kulinarnych mięsa kaczego i gęsiego oraz o tradycjach i sposobach jego wykorzystania w gastronomii i gospodarstwie domowym. Uczestnicy pokazów mogli również nabyć lub poszerzyć swoje umiejętności praktyczne w przyrządzaniu sposobem tradycyjnym gęsi i kaczek.



    Cooking Time

    Projekt "Cooking time" to zajęcia kulinarne z elementami języka angielskiego. Skierowany jest do uczniów zainteresownych kształtowaniem umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej, a przede wszystkim pogłebianiem wiedzy z zakresu języka angielskiego.



    Wyróżnienie I stopnia

    Dnia 06.11. 2014 roku Zespół Szkół nr 6 w Ełku im. M. Rataja otrzymał wyróżnienie I stopnia
    za doskonałość zarządzania w konkursie Warmińsko – Mazurska Nagroda Jakości. Gala wręczenia nagród odbyła się w Filharmonii im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie. Wyróżnienie otrzymaliśmy jako jedyna szkoła z powiatu ełckiego i jedna z 4 szkół w województwie warmińsko - mazurskim w kategorii organizacje edukacyjne. Jesteśmy dumni z takiego wyróżnienia i będzie ono nas tym bardziej mobilizować do wytężonej pracy na rzecz regionu i społeczności lokalnej. Dziękuję nauczycielom uczestniczącym w opracowaniu dokumentu prezentującego jakość pracy szkoły w różnych obszarach, który był podstawą późniejszej weryfikacji i oceny komisji konkursowej wizytującej szkołę
    (Iwona Okseniuk, Renata Harasimik, Elżbieta Steckiewicz, Wiesława Marcinkiewicz, Urszula Mikłosz, Walentyna Kuligowska, Renata Bielecka, Anna Szlejter).



    Ważny komunikat

    Dzień 10.11.2014 (poniedziałek) zostanie odpracowany w dniu 22.11.2014 (sobota).



    Nowa odsłona szkolnej gazetki

    Drugi numer gazetki szkolnej Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Wizyta Pani Minister

    W dniu 27.10.2014 r. nasza szkoła gościła delegację na czele z Panią minister edukacji Joanną Kluzik – Rostkowską.
    Towarzyszyły jej: kurator oświaty –Grażyna Przasnyska, poseł Andrzej Orzechowski , dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego –Igor Hutnikiewicz, starosta Krzysztof Piłat, członkowie zarządu powiatu, przedstawiciele starostwa i MODN w Ełku. Spotkanie wiązało się z ogłoszeniem przez Ministerstwo roku 2014/2015 – Rokiem Szkoły Zawodowców. Goście spotkali się z młodzieżą oraz zwiedzili pracownie zawodowe mogąc przyjrzeć się zajęciom praktycznym. Pani Minister podkreśliła ważną dla regionu rolę szkół zawodowych i możliwości ich dofinansowania w najbliższych latach.



    Wizyta prezydenta miasta Ełk

    Dnia 24. 10 2014 r. nasza szkołę odwiedził prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz.
    Na spotkaniu z młodzieżą wyjaśniał jak ważny jest aktywny udział w zbliżających się wyborach. To co dzieje się w mieście i jego przyszłość jest efektem udziału każdego obywatela w życiu społecznym .



    Konferencja podsumowująca realizację projektu

    Dnia 23 października 2014 w budynku Warmińsko - Mazurskiej Filharmonia im. F. Nowowiejskiego w Olsztynie, odbyła się konferencja podsumowująca realizację projektu pt. „ Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotelarskiej połączony z systemem walidacji kwalifikacji i kompetencji formalnych”. Film będący podsumowaniem projektu



    Wizyta Studyjna

    W dniach 21 – 22. 10. 2014 r. gościliśmy w Zespole Szkół nr 6 w Ełku partnerów zagranicznych i krajowych projektu „ Model kształcenia w branży gastronomiczno – hotelarskiej”.
    Trzydziestoosobowa delegacja z Włoch, Danii, Francji i Chorwacji oraz trzech szkół uczestniczących w projekcie: z Olsztyna, Elbląga, Szczytna wzięła udział w spotkaniu podsumowującym działania objęte programem „Poprawa jakości usług gastronomiczno – hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004 – 2013”. Realizowane one były w oparciu o modułowe programy nauczania, które pozwalają na nabywanie dostosowanych do oczekiwań rynku kwalifikacji i kompetencji zawodowych. W debacie wzięli również udział : eksperci z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, przedstawiciele Fundacji” Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach”, lokalni przedsiębiorcy, rodzice, uczniowie i nauczyciele. Uczniowie kształceni w poszczególnych zawodach z klas kończących w roku bieżącym szkołę dokonali podsumowania efektów jakie wynieśli po kilkuletniej nauce. W dyskusji wzięli udział też przedstawiciele rodziców podkreślając ważne dla ucznia dobre przygotowanie zawodowe w szkole. Pobyt gości od strony organizacyjnej przygotowali nauczyciele przedmiotów zawodowych wraz z uczniami zapewniając zakwaterowanie na piętrze hotelowym, obsługę recepcji, serwowanie i przygotowywanie posiłków w ciągu dnia oraz wystrój wnętrz



    "In Gremio"

    Gazetka szkolna Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja



    Dni Papieskie w szkole

    Ksiądz Tomasz Bondzio i Ewa Klepczyńska przygotowali wspólnie z młodzieżą obchody Dni Papieskich w szkole. W dniu 16.10.2014 r. odbyła się sprzedaż ciast, z której dochód został przeznaczony na cele charytatywne. Tydzień później tj. 23.10.2014r. na stołówce szkolnej mogliśmy obejrzeć wydanie „ Magazynu Katolickiego”. Taki scenariusz w formie programu telewizyjnego na żywo przedstawili uczniowie. Znalazły się tam wypowiedzi ludzi, którzy zetknęli się z Ojcem św. wywiad z nauczycielką Urszulą Mikłosz i relacje wielu osób ,
    którzy znali Jana Pawła II. Zachęcano do lektury książek autorstwa papieża, cytowano najpopularniejsze powiedzenia oraz można było usłyszeć trochę humorystycznych relacji z życia Ojca św. Wspólna modlitwa i śpiew zakończyły uroczystość.



    Święto Edukacji

    14 października obchodziliśmy Święto Edukacji Narodowej. Uczniowie klas pierwszych złożyli uroczyste ślubowanie. Uroczysty apel w oprawie muzycznej zespołu Marzycielki
    uwieńczyły życzenia i kwiaty od uczniów i przedstawicieli Rady Rodziców. Na zakończenie wszyscy spotkali się w szkolnej restauracji na słodkim poczęstunku



    Reginalne świeto miodu

    11 pażdziernika 2014r. w Ełckim Centrum Kultury odbył się konkurs "Najlepsze ciasto z miodem". Zapraszamy na reportaż oraz fotoreportaż z tego wydarzenia.



    „Literacka kuchnia”

    Dnia 6 października w naszej szkole odbyły się szkolne eliminacje ogólnopolskiego konkursu „Literacka kuchnia”
    organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku. Uczniowie przygotowywali potrawę i deser wg przepisu zaczerpniętego z literatury. Wśród zespołów I miejsce zajęli: M. Maczużak i M. Bojarzyńska przygotowując makaron w sosie mediolańskim i piernik . Pomysł pochodził z książki M. Musierowicz „Szósta klepka”. Zwycięzcy wezmą udział w finale 29.10. 2014 r. w Gdańsku.



    SPOTKANIE Z RODZICAMI UCZNIÓW


    Dyrektor Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku informuje iż w dniu 12.09.2014r odbędzie się:

    -spotkanie rodziców i wychowawców klas pierwszych z dyrektorem szkoły (godzina 16:00 stołówka internatu)
    -spotkanie rodziców klas I-IV z wychowawcami klas (godzina 16:30)



    UWAGA

    Posiedzenie rady pedagogicznej przeniesiono na dzień 29.08.2014 (piątek) godz 10:00



    Rozpoczęcie Roku Szkolnego

    Dnia 01.09.2014 (poniedziałek) o godz 9:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczysta inauguracja roku szkolnego 2014/2015



    EGZAMINY SESJI POPRAWKOWEJ - sierpień 2014

    Harmonogram poprawkowych egzaminów promocyjnych ZS6 im. M. Rataja w Ełku
    Harmonogram poprawkowych egzaminów maturalnych ZS6 im. M. Rataja w Ełku


    Zakończenie roku szkolnego

    Dnia 27.06.2014 (piątek) o godz 10:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczyste zakończenie roku szkolnego.



    Dyżur Pedagogiczny

    Dnia 30.05.2014 (piątek) o godz 16:30 odbędzie się dyżur pedagogiczny.


    "Gotuj z pasją" I Edycja: Ryby z Krainy Wielkich Jezior.

    Dnia 28 maja 2014 r w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” I edycja: Ryby z Krainy Wielkich Jezior. Zapraszamy na reportaż oraz fotoreportaż z tego wydarzenia.

    Ponadto można zapoznać się z recepturami wykonywanych potraw
    Zapraszamy również do zapoznania z wiadomościami w BayerFM oraz Radio5


    „Kelner udźwignie wszystko”

    Uczniowie klasy II zawód: kelner zajęli I miejsce w konkursie filmowym pod hasłem „Zawód widziany oczami ucznia” zorganizowanym przez Poradnię Psychologiczno – Pedagogiczną w Ełku. Autorzy filmu pt. „Kelner udźwignie wszystko”: Karolina Wiśniewska, Adam Gąska i Piotr Zalewski zostaną nagrodzeni na Targach Edukacyjnych w dniu 27.05.2014. Pozostali bohaterowie filmu odbiorą nagrody na zakończenie roku szkolnego.
    Link do filmu


    „10 lat z Unią w kuchni”

    Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja 10 – lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej uczcił pod hasłem „10 lat z Unią w kuchni”. Był to Dzień Otwartych Funduszy Europejskich w naszej szkole. Po przywitaniu i części artystycznej o godz.10 zaprezentowano stronę praktyczną zrealizowanych projektów. W kuchni i cukierni odbywały się równolegle: konkurs dla uczniów „Cukiernicy na start” i przygotowywanie potraw różnych narodów/ kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, angielskiej/ .Kolejna już edycja konkursu cukierniczego tym razem opierała wypieki na bazie ciasta kruchego. Po rozstrzygnięciu konkursu zarówno wypieki , jak i potrawy znalazły się na wspólnym stole. W programie zaplanowano też spacer po szkole, prezentację bardzo ciekawych projektów, w których braliśmy udział /Comenius, Lepszy start/, pokaz umiejętności barmańskich i kelnerskich. Nowoczesną recepcję hotelową obsługiwali uczniowie według obowiązujących standardów. Chętni do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z degustacją zostali zaproszeni na Discovery Meeting do stołówki szkolnej.
    Zapraszamy na fotoreportaż z tego wydarzenia.


    Pożegnanie Absolwentów

    Dnia 25.04.2014 (piątek) o godz 13:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczyste pożegnanie absolwentów klas Technikum.
    Zapraszamy na fotoreportaż z tego wydarzenia.


    Międzyszkolny konkurs kulinarny "Gotuj z pasją"

    Zapraszamy chętnych do udziału w pierwszej edycji konkursu kulinarnego: "Ryby z Krainy Wielkich Jezior".
    Szczegóły w zakładce - kącik kulinarny.


    Przyroda bez elektroodpadów”

    Wiosną tego roku Internat Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku wziął udział w akcji organizowanej w ramach Wiosennych Działań na Warmii i Mazurach, której organizatorem jest Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie. Zapraszamy na reportaż oraz fotoreportaż z tego wydarzenia.



    XIX Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”

    3 kwietnia 2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie odbył się XIX Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Tematem konkursu były: „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego”. Zapraszamy na reportaż oraz fotoreportaż z tego wydarzenia.



    Pożegnanie Absolwentów

    Dnia 25.04.2014 (piątek) o godz 13:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczyste pożegnanie absolwentów klas Technikum.



    Międzyszkolny konkurs kulinarny "Gotuj z pasją"

    Zapraszamy chętnych do udziału w pierwszej edycji konkursu kulinarnego: "Ryby z Krainy Wielkich Jezior".
    Aby zapoznać się ze szczegółami zapraszamy do zakładki kącik kulinarny.



    Smaki Warmii, Mazury i Powiśla – zmagania w Ełku

    Profesjonalni kucharze, uczniowie oraz amatorzy kulinarnych rywalizacji spotkają się w najbliższą sobotę (23 listopada 2013) w Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku. Zapraszamy na reportaż oraz retransmisję z tego wydarzenia.



    Gość Zespołu Szkół nr 6

    Dnia 16.11.2013 Gościliśmy w naszej placówce Dr Grzegorza Russaka.
    Zapraszamy na reportaż



    Konferencja rodziców wszystkich klas

    Dnia 15.11.2013 (piątek) o godz 16:30 odbędzie się konferencja dla rodziców wszystkich klas.
    Tego samego dnia o godzinie 17:00 w sali nr 19 odbędzie się spotkanie rady rodziców z dyrektorem szkoły na które
    srdecznie zapraszamy.



    Dzień Edukacji

    Dnia 14.10.2013 (poniedziałek) o godz 09:00 w sali gimnastycznej odbędzie się uroczysta akademia z okazji dnia edukacji



    Konferencja rodziców wszystkich klas

    Dnia 13.09.2013 (piątek) o godz 16:30 odbędzie się konferencja dla rodziców wszystkich klas.



    Rozpoczęcie Roku Szkolnego

    Dnia 02.09.2013 (poniedziałek) o godz 9:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczysta inauguracja roku szkolnego 2013/2014



    Zakończenie Roku Szkolnego

    Dnia 28.06.2013 (piątek) o godz 10:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczyste zakończenie roku szkolnego



    Pożegnanie Absolwentów

    Dnia 14.06.2013 (piątek) o godz 12:45 w stołówce internatu, odbędzie się uroczyste pożegnanie absolwentów
    Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 8.



    UWAGA!!! Ogłaszamy nabór na płatne staże w renomowanych podmiotach gastronomicznych Polski.

    "Lepszy start w przyszłość edukacyjno-zawodową uczniów/uczennic Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku".

    Zgodnie z projektem ogłaszamy nabór na płatne staże wakacyjne w renomowanych podmiotach gastronomicznych Polski.

    Liczba miejsc ograniczona (10 uczniów).

    Nie przegap szansy, korzystając z możliwości odbycia stażu w renomowanym podmiocie gastronomicznym nabędziesz dodatkowe kwalifikacje zawodowe, które znacznie ułatwią Ci w niedalekiej przyszłości odnaleźć się na niełatwym rynku pracy.
    Szczegóły na stronie szkoły www.zs6.elk.edu.pl w zakładce ,,realizowane projekty”- regulamin rekrutacji na staże.
    Dokumenty do pobrania w sekretariacie lub stronie internetowej szkoły:
    Regulamin rekrutacji na staże
    Deklaracja uczestnictwa w stażu
    Zgoda uczestnika na przetwarzanie danych osobowych
    Zgoda uczestnika na wykorzystanie wizerunku
    Zgoda rodzica na udział w stażu
    Rezygnacja z działu w projekcie



    Dni wolne w związku z egzaminem maturalnym

    W związku z egzaminami maturalnymi sesji wiosennej 2013 dni: 07,08,09 maja 2013r sa dniami wolnymi od zajęć edukacyjnych dla uczniów Technikum. W dniu 10.05.2013r (piątek)odbywaja się zajęcia edukacyjne dla wszystkich uczniów zgodnie z tygodniowym planem lekcji.



    Pożegnanie Absolwentów

    Dnia 26.04.2013 (piątek) o godz 13:00 w sali gimnastycznej, odbędzie się uroczyste pożegnanie absolwentów klas Technikum.



    Konferencja rodziców wszystkich klas

    Dnia 12.04.2013 (piątek) o godz 16:30 odbędzie się konferencja dla rodziców wszystkich klas.



    Konkurs z wiedzy o patronie naszej szkoły

    Proszę o wytypowanie 5 uczniów z klasy do konkursu wiedzy o patronie szkoły - Macieju Rataju. Proszę podać nazwiska do 15 lutego 2013 roku do p. Justyny Zielińskiej. Konkurs odbędzie się w rocznicę urodzin Macieja Rataja tj. 19 lutego 2013 roku o godzinie 12.00 w stołówce szkolnej. W załączeniu znajdują się materiały, które można również wykorzystać podczas zajęć wychowawczych.



    Wyjazd edukacyjny do Białegostoku

    Dnia 5 marca 2013 roku organizowany jest wyjazd edukacyjny do Muzeum Wojska Polskiego i Filharmonii Podlaskiej do Białegostoku na MUSICAL „KORCZAK”. WYJAZD O GODZINIE 8.00. KOSZT PRZEJAZDU WRAZ Z BILETAMI WSTĘPU, PRZEWODNIKIEM I UBEZPIECZENIEM WYNOSI 46 ZŁ. Osoby zainteresowane proszone są o zgłaszanie się do pani Justyny Zielińskiej do 20 lutego 2013 roku. Decyduje kolejność zgłoszeń i wpłat.



    Ważna zmiana w dokumentach szkoły

    Dnia 06.02.2013 Rada pedagogiczna Zespołu Szkół nr 6 w Ełku podjęła uchwałę nr 1/400 dotyczącą zmian w Statucie Szkoły oraz nr2/400 dotyczącą zmian w Wewnątrzszkolnym Systemie Oceniania. Powyższe zmiany wynikają z wprowadzenia dziennika elektronicznego oraz zmian w ocenie klasyfikacyjnej z zachowania w kontekście frekwencji uczniów na zajęciach lekcyjnych. Jednolity tekst w/w dokumentów uwzgledniajacy powyższe zmiany zamieszczony jest na stronie szkoly w zakladkach: "dokumenty szkoły" "dla rodzica" "dla ucznia" Serdecznie zachęcam do zapoznania się ze zmianami



    Zasady funkcjonowania dziennika elektronicznego

    Dnia 30.01.2013 został dodany plik: Zasady funkcjonowania dziennika elektronicznego, Serdecznie zachęcam do zapoznania się z zamieszczonym plikiem



    Konferencja rodziców wszystkich klas

    Dnia 18.01.2013 (piątek) o godz. 16:30 odbędzie się konferencja dla rodziców wszystkich klas- podsumowanie działalności edukacyjno-wychowawczej za I półrocze 2012/2013.



    UWAGA!!! Ogłaszamy nabór do projektu

    "Lepszy start w przyszłość edukacyjno-zawodową uczniów/uczennic Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku".

    Projekt to przede wszystkim specjalistyczne kursy kwalifikacyjne prowadzone przez renomowane firmy zewnętrzne, adresowane do młodzieży poszczególnych zawodów ZSnr 6, dające dodatkowe kwalifikacje, potwierdzone stosownym certyfikatem honorowanym w UE.

    Liczba miejsc ograniczona.

    Nie przegap szansy bez kosztowego zdobycia certyfikatu potwierdzającego dodatkowe kwalifikacje zawodowe, który znacznie ułatwi Ci w niedalekiej przyszłości odnaleźć się na niełatwym rynku pracy.
    Szczegóły na stronie szkoły www.zs6.elk.edu.pl w zakładce ,,realizowane projekty”- regulamin naboru.
    Dokumenty do pobrania w sekretariacie lub stronie internetowej szkoły:
    regulamin projektu
    deklaracja uczestnictwa w projekcie-osoba niepełnoletnia
    deklaracja uczestnictwa w projekcie-osoba pełnoletnia
    formularz z danymi do PEFS
    oświadczenie rodzica o dochodzie netto na 1 członka rodziny z ostatniego miesiąca
    zgoda uczestnika na przetwarzanie danych osobowych



    Otwarcie lodowiska sztucznie mrożonego

    Dnia 06.12.2012 (mikołajki) zostanie otwarte lodowisko sztucznie mrożone. Szczegółowy harmonogram otwarcia



    Smaki Warmii, Mazury i Powiśla – zmagania w Ełku

    Profesjonalni kucharze, uczniowie oraz amatorzy kulinarnych rywalizacji spotkają się w najbliższą sobotę (17 listopada 2012) w Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku. Zapraszamy na retransmisję z tego wydarzenia.



    Konferencja rodziców wszystkich klas

    Dnia 16.11.2012 (piątek) o godz 16:30 odbędzie się konferencja dla rodziców wszystkich klas.



    Dzień wolny od zajęć dydaktycznych

    Dzień 02.11.2012 (piątek) jest dniem wolnym od zajęć dydaktycznych.



    Wkrótce rozpoczęcie naboru

    Lepszy start w przyszłość edukacyjno-zawodową uczennic/uczniów Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku.



    Wizyta delegacji ze szkół partnerskich

    Dnia 24.10.2012 gościliśmy delegacje nauczycieli ośmiu szkół partnerskich realizujących projekt "Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotelarskiej połączonyz systemem walidacji kwalifikacji i kompetencji formalonych."
    (Wśród gości delegacje zagraniczne z Danii Francji oraz Włoch.)

    Technikum nr 4   >>> Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8   >>> Internat   >>>
     
    | | | |