logo Zespół Szkół nr 6
im. M. Rataja
w Ełku
 
19-300 Ełk, ul. Kajki 4, tel.87 610-23-62
Sekretariat 7:00-15:00    Napisz do nas: zs6@elk.edu.pl
logo Szkoła w obiektywie -kliknij-  
Strona główna
Poradnik interesanta
Orlik
Usługi noclegowe
Wynajem pomieszczeń
i powierzchni reklamowych
Przetargi
REKRUTACJA 2017/2018
Pracownicy szkoły
Dokumenty szkoły
e-Dziennik
Lista podręczników
Zasady funkcjonowania dziennika
Dla rodzica
Dla ucznia
Samorząd
Do pobrania
Matura
Egzamin zawodowy
Kalendarium
Historia szkoły
Osiągnięcia
Realizowane projekty
Szkoła w obiektywie
Gazetka szkolna
Blog edukacyjny
Kącik kulinarny
"Edukacja Globalna"
Partnerzy szkoły
Oferty staży zawodowych
Ważne strony
Szkoła promująca zdrowie
 
Aktualności
19-09-2012
Witaj szkoło witaj szkoło......
Czytaj więcej
 
 
Technikum nr 4
Kształcimy w zawodach:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
technik hotelarstwa
kelner






Technikum nr 4 Branżowa Szkoła I Stopnia nr 3 Internat

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:

  • T.6. Sporządzanie potraw i napojów
  • T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

ABC technika żywienia i usług gastronomicznych, czyli czego nauczysz się w naszej szkole:

  1. sporządzać potrawy kuchni polskiej, w tym kuchni regionalnych i innych narodów,

  2. eksperymentować kulinarnie łącząc w potrawach różne smaki i kolory,

  3. poznasz najnowsze trendy żywieniowe oraz zasady żywienia dietetycznego,

  4. stosować nowoczesne techniki sporządzania potraw,

  5. organizować przyjęcia: od kinderbalu, przez urodziny i ważne lunche do przycięcia weselnego, z jednoczesnym sporządzeniem kosztorysu takiego przedsięwzięcia,

  6. obsługiwać najnowszy sprzęt i urządzenia gastronomiczne, w tym: piec konwekcyjno-parowy, sterylizator, krajalnicę, grill lawowy, dowiesz się do czego służy salamander,

  7. planować menu na uroczystości okolicznościowe,

  8. prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

Powyższe umiejętności będą przepustką do Twojej kariery zawodowej. Absolwenci tego zawodu mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych. Kierunek daje możliwość zatrudnienia we wszelkich podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, takiej jak restauracje, kafeterie, snack-bary, kawiarnie, bary, stołówki, puby, sanatoria…..
Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie honorują kraje UE.



Szkolny Plan Nauczania


Zobacz jakich przedmiotów i w jakim wymiarze godzin będziesz się uczyć

Aby pobrać dokument kliknij: Szkolny Plan Nauczania



 
| | | | |