logo Zespół Szkół nr 6
im. M. Rataja
w Ełku
 
19-300 Ełk, ul. Kajki 4, tel.87 610-23-62
Sekretariat 7:00-15:00    Napisz do nas: zs6@elk.edu.pl
logo Szkoła w obiektywie -kliknij-  
Strona główna
Poradnik interesanta
Orlik
Usługi noclegowe
Wynajem pomieszczeń
i powierzchni reklamowych
Przetargi
REKRUTACJA 2017/2018
Pracownicy szkoły
Dokumenty szkoły
e-Dziennik
Lista podręczników
Zasady funkcjonowania dziennika
Dla rodzica
Dla ucznia
Samorząd
Do pobrania
Matura
Egzamin zawodowy
Kalendarium
Historia szkoły
Osiągnięcia
Realizowane projekty
Szkoła w obiektywie
Gazetka szkolna
Blog edukacyjny
Kącik kulinarny
"Edukacja Globalna"
Partnerzy szkoły
Oferty staży zawodowych
Ważne strony
Szkoła promująca zdrowie
 
Szkoła Promująca Zdrowie

Szkoła Promująca Zdrowie to szkoła, która we współpracy z rodzicami uczniów i społecznością lokalną:

  • systematycznie i planowo tworzy środowisko społeczne i fizyczne sprzyjające zdrowiu i dobre­mu samopoczuciu społeczności szkolnej,

  • wspiera rozwój kompetencji uczniów i pracowników w zakresie dbałości o zdrowie przez całe życie.

  • Standardy szkoły promującej zdrowie

  • Koncepcja pracy szkoły, jej struktura i organizacja sprzyjają uczestnictwu społeczności szkol­nej w realizacji działań w zakresie promocji zdrowia oraz skuteczności i długofalowości tych działań.

  • Klimat społeczny szkoły sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i in­nych pracowników szkoły oraz rodziców uczniów.

  • Szkoła realizuje edukację zdrowotną i program profilaktyki dla uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz dąży do poprawy skuteczności działań w tym zakresie.

  • Warunki oraz organizacja nauki i pracy sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz współpracy z rodzicami.

  • Od kilku lat nasza szkoła podejmuje szereg działań promujących zdrowy styl życia poprzez organizację m.in. konkursów kulinarnych, warsztatów gastronomicznych dla przedszkolaków, szkół podstawowych, warsztatów terapii zajęciowej, rozgrywek sportowych oraz inne przedsięwzięcia. W naszej szkole cyklicznie obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Edukacja zdrowotna stanowi ważny element programu nauczania i wychowania naszej szkoły. Dbamy o bliski kontakt ze środowiskiem rodzinnym i lokalnym ucznia. W przyszłości zamierzamy podejmować wszechstronne działania promujące zdrowie, które sprzyjają dobremu samopoczuciu fizycznemu i psychicznemu uczniów, nauczycieli i pozostałych pracowników szkoły.
  • Zespół ds. Promocji Zdrowia w roku szkolnym 2016/2017: Iwona Okseniuk, Barbara Zielińska, Ewa Zuzga, Elżbieta Steckiewicz, Anna Czyż, Urszula Walas, Ewa Szymkiewicz, Renata Bielecka, Dorota Popławska, Bogumiła Przyborowska, Dariusz Kalinowski, pielęgniarka szkolna, przedstawiciel samorządu uczniowskiego.

  • 27 października 2016 roku w Olsztynku podczas Wojewódzkiej Konferencji Szkół Promujących Zdrowie nasza szkoła odebrała
  • AKT PRZYNALEŻNOŚCI DO SIECI SZKÓŁ I PLACÓWEK UBIEGAJĄCYCH SIĘ O CERTYFIKAT WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO KURATORA OŚWIATY ,,SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE”.

    Plan działań Zespołu ds. Programu Szkoła Promująca Zdrowie na rok 2016/2017

    „Krajowe i unijne systemy zapewniania jakości”

    Dnia 23.11.2016 r. z inicjatywy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie w Zespole Szkół nr 6 odbył się pokaz przygotowany przez lokalnych producentów połączony z wykładami na temat zdrowej żywności. Spotkanie rozpoczął Pan Cezary Antczak- przedstawiciel ARR w Olsztynie –prelekcją na temat „Krajowe i unijne systemy zapewniania jakości”. Swoje produkty prezentowali zaś: Mleczarnia OSM w Olecku, Eko – Piekarnia Wydminy oraz Qraś Wędliny Catering Orzysz. Pokaz połączony był z degustacją wybranych produktów. W spotkaniu udział wzięli: poseł na sejm Pan Wojciech Kossakowski , dyrektor ARR w Olsztynie Pan Dariusz Wasiela, uczniowie i nauczyciele szkoły. Wykłady dostarczyły obszernych informacji, które mają zastosowanie na etapie produkcji i wpływają na jakość naszego odżywiania się. Współpraca szkoły z ARR w Olsztynie, a także lokalnymi producentami, wnosi wiele praktycznych treści do realizowanych przez szkołę programów nauczania i jest dla szkoły cennym urozmaiceniem procesu dydaktycznego .


    „Wycieczka edukacyjna”

    W dniu 21.11.2016 r. odbyła się szkolna wycieczka edukacyjna do Warszawy. Uczestniczyli w niej uczniowie klas: I TH, II TH, III TH, IV TH oraz I Tż i III Tż wraz z nauczycielami M. Koniecko, R. Bielecką, I. Okseniuk, B. Dębską. Uczniowie zwiedzili wybrane zabytki stolicy, oglądali też spektakl teatralny pt. Bromba w sieci” w Teatrze 6-piętro, mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki. Ma to związek również z realizowanym w szkole projekcie „Cyfrowo bezpieczni”. Ważnym punktem programu było poznanie organizacji i pracy jednego z warszawskich hoteli „Gromada” oraz restauracji hotelowej i karczmy. Młodzież zaprosiliśmy też na „lekcję historii” w Muzeum Powstania Warszawskiego., które wzbudziło szczególne zainteresowanie. Zdobyta wiedza z pewnością wzbogaci wiadomości z lekcji, a szereg atrakcji ze stolicy na długo pozostanie w pamięci.


    "Szkoła na antenie"

    16 listopada 2016 roku dziennikarze z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku: Karolina Bielecka, Ola Wesołowska, Łukasz Lewandowski, Krzysztof Michalski przedstawili w comiesięcznej audycji z cyklu "Szkoła na antenie" najważniejsze wydarzenia z życia szkoły, jakie miały miejsce w listopadzie. Mówiono, m. in. o projekcie Erasmus+ "Z Ełku do Italii", zaangażowaniu społeczności szkolnej w działania w ramach Tydzień Edukacji Globalnej, przystąpieniu szkoły do projektu "Szkoła promująca zdrowie", realizacji szeregu projektów i konkursów rozwijających wiedzę z przedsiębiorczości w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Uczniowie przedstawili słuchaczom istotne zmiany Piramidy Zdrowego Żywienia opublikowane w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia. 10 zasad zdrowego żywienia związanych z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
    1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
    2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach - 3/4 warzywa, 1/4 owoce.
    3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
    4. Co dziennie spożywaj co najmniej dwie duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem.
    5. Ograniczaj spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
    6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je tłuszczami roślinnymi.
    7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
    8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
    9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
    10. Nie spożywaj alkoholu.

    Zapraszamy do słuchania

    „Nie taka dynia straszna, jak ją malują!!!”

    Dnia 26 października 2016 r. w naszej szkole odbył się halloween’owy konkurs kulinarny „Nie taka dynia straszna, jak ją malują!!!”. Konkurs skierowany był do uczniów klas pierwszych ZS nr 6 w Ełku i przebiegał w 2 etapach:
    - 1 etap – zgłoszenie receptury na najlepszą zupę z dyni,
    - 2 etap – finał konkursu – wykonanie popisowego dania.
    W rozgrywkach konkursowych wzięło udział 5 dwuosobowych zespołów z klasy 1 TŻa oraz 1 TŻb:
    1. Sandra Karwowska i Mateusz Przewódek kl. 1 TŻ a – „Zupa sleepy hollow”
    2. Aleksandra Romanowska i Jakub Masiewicz kl. 1 TŻ b – „Zmysłowa zupa z dyni z pieczoną papryką”
    3. Karolina Bratkowska i Paulina Żurawska kl. 1 TŻ b – „ Kurczak w dyniowym jeziorku”
    4. Patrycja Trojanowska i Aleksandra Ziemkiewicz kl. 1 TŻ a – „Zupa krem z dyni z winem i gruszką”
    5. Weronika Borucka i Mateusz Cikowski kl. 1 TŻ b – „Zupa krem z dyni z migdałami i bagietką”
    Rywalizacja była bardzo wyrównana, gdyż wszystkie przygotowane zupy okazały się bardzo smaczne choć zróżnicowane. Kto by pomyślał, że jedna dynia może mieć tak wiele odsłon, a młodzi kucharze, którzy są na początku swojej kariery edukacyjnej potrafią znakomicie sprostać temu zadaniu. Komisja konkursowa oceniając sposób prezentacji wyrobu, aranżację i sposób podania na talerzu, oryginalność i pomysłowość przepisu oraz smak i zapach potrawy wyłoniła zwycięską trójkę:
    1 miejsce - Patrycja Trojanowska i Aleksandra Ziemkiewicz kl. 1 TŻ a – „Zupa krem dyni z winem i gruszką”
    2 miejsce - Weronika Borucka i Mateusz Cikowski kl. 1 TŻ b – „Zupa krem z dyni z migdałami i bagietką”
    3 miejsce - Sandra Karwowska i Mateusz Przewódek kl. 1 TŻ a – „Zupa sleepy hollow”
    „Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za udział i zachęcamy do uczestnictwa w innych konkursach oraz życzymy dalszych sukcesów edukacyjnych. – Organizatorzy: p. Anna Korzeń, p. Agnieszka Wasilewska, p. Barbara Zielińska.”


    „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

    Dnia 19 listopada 2016 roku w naszej szkole odbył się II etap XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” – finał subregionalny. Organizatorami konkursu są: Punkty Informacji Europejskiej w Olecku i Olsztynie, Warmińsko – Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko – Mazurskie. Głównymi celami konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa oraz promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych Zmagania kulinarne odbywały się w kilku kategoriach:
    - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
    - produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami
    - regionalne napoje alkoholowe
    - potrawy
    Udział w konkursie mogły brać zarówno osoby indywidualne, jak też i przedsiębiorstwa oraz szkoły, które zakwalifikowały się po etapie I. Nasza szkoła corocznie jest uczestnikiem konkursu. W roku bieżącym na wyróżnienie zasłużył produkt – chleb bezglutenowy, przygotowany przez zespół: Igor Płażewski z kl IITŻb,i Julia Mroczkowska z kl II TŻb pod opieką nauczycielki Urszuli Walas.


    „Wiosna na talerzu”

    18 października 2016 r. odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe w ramach nagrody i podziękowania za udział w konkursie kulinarno – fotograficznym „Wiosna na talerzu”, którego finał 1 edycji odbył się 16 czerwca 2016 r. W warsztatach wzięli udział uczniowie 3 klasy Szkoły Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Ełku pod opieką p. Ady Lewandowskiej. Młodzi „kucharze” wraz ze starszymi koleżankami i kolegami – uczniami ZS nr 6 w Ełku przygotowali przepyszne kruche ciasteczka, które ozdobili czekoladą, wiórkami kokosowymi i kolorowymi posypkami. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały wszystkie czynności, jednak największą radość sprawiła konsumpcja przygotowanych przez siebie słodkości.  Zajęcia prowadziły nauczycielki ZS nr 6 – p. Anna Korzeń i p. Agnieszka Wasilewska.


    „Smacznie i zdrowo, czyli najlepsza zupa z nasion roślin strączkowych”

    Dnia 16.11.2016 r. odbył się konkurs kulinarny pt. „Smacznie i zdrowo, czyli najlepsza zupa z nasion roślin strączkowych”. Konkurs zrealizowano w ramach obchodów Tygodnia Edukacji Globalnej, który w tym roku obchodzony jest w dniach 14-20 listopada pod hasłem „Razem dla pokoju”. Pomysł na konkurs pod takim tytułem zrodził się z faktu, iż Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2016 – „Rokiem Suchych Nasion Roślin Strączkowych”. Nie od dziś wiadomo, że nasiona roślin strączkowych stanowiły jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Konkurs odbywał się w 2 etapach. Pierwszy etap zakończył się 9 listopada i obejmował zgłoszenie receptury na zupę, której głównym składnikiem były nasiona roślin strączkowych. Drugim etapem był finał konkursu, w którym to zgłoszone drużyny miały za zadanie przygotowanie i zaserwowanie komisji konkursowej zgłoszonych potraw. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych zespołów, które przygotowały przepyszne i co najważniejsze zdrowe zupy:
    1. Aleksandra Pilutkiewicz i Izabella Majewska z klasy 3 TŻa – „Jesienna zupa z warzyw strączkowych”
    2. Karolina Bratkowska i Paulina Żurawska z klasy 1 TŻb – „Letnia zupa z ciecierzycy”
    3. Mariola Dąbrowska i Daria Samocik z klasy 3 Zc/k – „Zupa z soczewicą i warzywami”
    4. Mateusz Przewódek i Sandra Karwowska z klasy 1 TŻa – „Zupa groszkowy raj”
    5. Ewelina Torba i Aleksandra Sienkiewicz z klasy 3 Zc/k – „Fasolowe trio w towarzystwie soczewicy”
    6. Igor Płażewski i Hubert Kiełbasiński z klasy 2 TŻ b – „Krem z bobu”
    Jury degustacyjne dokonało oceny przygotowanych przez uczniów potraw i wyłoniło zwycięską trójkę:
    1 miejsce otrzymał zespół w składzie: Aleksandra Pilutkiewicz i Izabella Majewska z „Jesienną zupą z warzyw strączkowych”
    2 miejsce otrzymał zespół w składzie: Ewelina Torba i Aleksandra Sienkiewicz z „Fasolowym trio w towarzystwie soczewicy”
    3 miejsce otrzymał zespół w składzie: Igor Płażewski i Hubert Kiełbasiński z „Kremem z bobu”.
    Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy a laureaci dyplomy i nagrody rzeczowe. Organizatorami konkursu były: p. Anna Korzeń, p. Agnieszka Wasilewska i p. Barbara Zielińska.


    Warsaw Gastro Show

    Dnia 28 października 2016 uczniowie Zespołu Szkół nr 6 uczestniczyli w targach Warsaw Gastro Show w Nadarzynie. Uczniowie mieli możliwość udziału w warsztatach, wykładach, a także pokazach kulinarnych prowadzonych przez znanych kucharzy, m.in. Annę Starmach czy Bartosza Adamskiego. Uczestnicy zasięgnęli dużo ciekawostek dotyczących nowych urządzeń i maszyn gastronomicznych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska z możliwością degustacji wykwintnych i niecodziennych przekąsek, potraw oraz napojów. Opiekunkami wyjazdu były panie: Urszula Walas, Justyna Radaszewska i Agnieszka Wasilewska.


    Warsztaty kulinarne dla uczniów szkoły podstawowej

    W dniach 17 i 20 października 2016 w ramach projektu "Szkoła promująca zdrowie" odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów szkoły podstawowej. Dzieci z klas I i III pod opieką p. Doroty Szcześniak i p. Ewy Cwaliny poznawały różne oblicza szpinaku. Dzieci wraz z młodzieżą z klasy II kucharz przygotowały muffinki szpinakowe na słodko i słono. Wszyscy byli zgodni co do tego, że szpinak jest wartościowym i smacznym warzywem. Dużo atrakcji dostarczyło dzieciom także wycinanie z warzyw różnych kształtów - róża z marchewki, paprykowe serce czy ogórkowe pierścienie apetycznie zachęciły dzieci do zjedzenia wszystkich przygotowanych warzywnych przekąsek. Zajęcia przeprowadziły panie Ewa Szymkiewicz i Urszula Walas.


 
| | | | |